Smear Testi

Smear testi rahim ağzı kanser taraması 

Pap smear, rahim ağzı kanseri için uygulanan bir tarama prosedürüdür. Rahim ağzınızda kanser riski olan veya kanserli hücrelerin varlığını tespit eder.

Genel olarak prosedür sırasında, rahim ağzınızdaki hücreler nazikçe alınır ve anormal büyüme açısından incelenir. İşlem doktorunuzun ofisinde yapılır. Hafif rahatsız edici olabilir, asla  uzun süreli ağrıya neden olmaz.

Pap smear testi kimlere uygulanır?

Kanser dernekleri, taramaya 21 yaşından itibaren başlanmasını önermektedir. Bazı kadınlar kanser veya enfeksiyon için yüksek risk altında olabilir. Aşağıdaki durumlarda daha sık testlere ihtiyacınız olabilir:

  • HIV pozitif teşhisi
  • Kemoterapi veya organ nakli nedeniyle zayıflamış bir bağışıklık sistemi

21 yaşın üzerindeyseniz ve henüz smear testi yaptırmadıysanız, testin HPV taraması ile birleştirilerek her beş yılda bir test yaptırmasını isteyin. Ayrıca, 25 ila 65 yaş arasındaki kişilerin her beş yılda bir HPV testi yaptırması önerilmektedir.

HPV, siğillere neden olan ve rahim ağzı kanseri olasılığını artıran bir virüstür. HPV tip 16 ve 18, rahim ağzı kanserinin başlıca nedenleridir. HPV’niz varsa, rahim ağzı kanseri geliştirme riskiniz yüksek olabilir.

Normal Pap smear sonuçları öyküsü olan 65 yaş üstü kadınlar, gelecekte testi yaptırmayı bırakabilir.

Cinsel aktivite durumunuz ne olursa olsun, yaşınıza göre düzenli olarak Pap smear testi yaptırmalısınız. Bunun nedeni, HPV virüsünün yıllarca uykuda kalabilmesi ve ardından aniden aktif hale gelebilmesidir.

Pap smear’e ne sıklıkla ihtiyacınız var?

Pap smear’e ne sıklıkla ihtiyacınız olduğu, yaşınız ve riskiniz dahil olmak üzere çeşitli faktörlere göre belirlenir. Bu öneriler sadece serviksi olan kadınlar için geçerlidir. Rahim ağzı çıkarılarak histerektomi geçirmiş ve rahim ağzı kanseri öyküsü olmayan kadınların taramaya ihtiyacı yoktur.

Öneriler farklılık gösterir ve bağışıklık sistemi zayıf olan veya kanser riski veya kanserli lezyon öyküsü olan kadınlar için kişiselleştirilmelidir.

Pap smear için nasıl hazırlanılmalıdır?

Yıllık jinekolojik muayenenizle birlikte Pap smear randevusu alabilir veya doktorunuz Op. Dr. Nagihan Cengaver’den ayrı bir randevu talep edebilirsiniz.

Pap smear testinizin yapıldığı gün adetli olursanız, sonuçlar riskli olabileceğinden doktorunuz testi yeniden planlamak isteyebilir.

Testinizden bir gün önce cinsel ilişkiye girmekten, duş almaktan veya sperm öldürücü ürünler kullanmaktan kaçının çünkü bunlar sonuçlarınızı etkileyebilir.

Çoğu durumda, hamileliğin ilk 24 haftasında Pap smear yaptırmak güvenlidir. Bundan sonra, test daha acı verici olabilir. Ayrıca sonuçlarınızın doğruluğunu artırmak için doğumdan sonra 8 haftaya kadar beklemelisiniz.

Vücudunuz gevşediğinde Pap smear’leri daha sorunsuz geçtiğinden, işlem sırasında sakin kalmak ve derin nefes almak önemlidir.

Pap smear sırasında ne olur?

Pap smear testi biraz rahatsız edici olabilir, ancak test çok hızlı bir şekilde uygulanabilir. İşlem sırasında, bacaklarınız litotomi pozisyonunda ( çatal pozisyonunda) bir muayene masasına sırt üstü yatarsınız. Doktorunuz vajinanıza spekulum adı verilen bir cihazı yavaşça yerleştirir. Bu cihaz vajina duvarlarını açık tutar ve rahim ağzına erişim sağlar.

Doktorunuz rahim ağzınızdan küçük bir sürüntü ile hücre örneği alır. Bu örneği almasının birkaç yolu vardır:

  • spatula adı verilen bir alet kullanılabilir
  • spatula ve fırça kullanılabilir
  • spatula ve fırça kombinasyonu olan sitobrush adı verilen bir cihaz kullanılabilir

Rahim ağzınızdan alınan hücre örneği korunur ve anormal hücrelerin varlığı açısından test edilmek üzere laboratuvara gönderilir.

Testten sonra, hafif kramp nedeniyle biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ayrıca testten hemen sonra çok hafif lekelenme tarzında vajinal kanama yaşayabilirsiniz.

Pap smear sonuçları ne anlama geliyor?

Pap smear testinin iki olası sonucu vardır: normal veya anormal.

Normal Pap smear: Sonuçlarınız normal ise, bu hiçbir anormal hücre tanımlanmadığı anlamına gelir. Normal sonuçlar bazen negatif olarak da adlandırılır. Sonuçlarınız normalse, muhtemelen üç yıl daha Pap smear’e ihtiyacınız olmaz.

Anormal Pap smear: Test sonuçları anormal ise, bu kanser olduğunuz anlamına gelmez. Bu sadece rahim ağzınızda, bazıları kanser öncesi olabilecek anormal hücreler olduğu anlamına gelir. Birkaç anormal hücre seviyesi vardır:

  • atipi
  • hafif
  • ılıman
  • şiddetli displazi
  • yerinde karsinom

Daha hafif anormal hücreler, ciddi anormalliklerden daha yaygındır.

Test sonuçlarına bağlı olarak doktorunuz şunları önerebilir:

  • Pap smearlerinizin sıklığını artırmak
  • HPV testi yaptırmak
  • Kolposkopi adı verilen bir işlemle servikal dokunuzu daha yakından görme

Kolposkopi muayenesi sırasında doktorunuz vajinal ve servikal dokuları daha net görmek için ışık ve büyütme kullanır. Bazı durumlarda biyopsi adı verilen bir prosedürde servikal dokunuzun bir örneğini de alabilir.

Sonuçlar ne kadar doğrudur?

Pap testlerinin sonuçları çok doğrudur. Düzenli Pap taramaları rahim ağzı kanseri oranlarını ve ölüm oranını en az yüzde 80 azaltır. Rahatsız edici olabilir, ancak kısa süreli rahatsızlık sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir.

HPV için Pap smear testi yapılır mı?

Pap smear testinin temel amacı, HPV’nin neden olabileceği serviksteki hücresel değişiklikleri belirlemektir.

Pap smear ile rahim ağzı kanseri hücrelerini erken tespit ederek tedavi, yayılmadan ve daha büyük bir endişe haline gelmeden başlayabilir. Pap smear örneğinden HPV testi yapmak da mümkündür.

HPV’yi erkeklerle veya kadınlarla seks yapmaktan kapabilirsiniz. Virüs kapma riskinizi azaltmak için prezervatif veya başka bir bariyer yöntemiyle seks yapmalısınız. Tüm cinsel olarak aktif kadınlar HPV’ye yakalanma riski altındadır ve 5 yılda bir HPV testi yaptırmalıdır. Test, cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonları (CYBE) tespit etmez.

Pap smear testi ile rahim ağzı kanseri teşhisi için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nagihan Cengaver’den randevu alabilirsiniz.